Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 332
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 332
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Składniki
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, dodajemy do tego margarynę, 1 jajko oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Wkładamy je do lodówki na min. 30 minut.
Cebulę siekamy w drobną kostką, a boczek kroimy na małe kawałki. Wrzucamy wszystko na patelnię i podsmażamy. Dokładamy do tego kapustę kiszoną, doprawiamy pieprzem oraz tymiankiem, mieszamy, podlewamy odrobiną wody i dusimy ok. 30 min. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.
Blachę do tarty o średnicy 30 cm smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy do rozmiaru blachy i wyścielamy nim blachę (spód i brzegi). Nakłuwamy je gęsto widelcem.
W misce mieszamy śmietanę z 2 jajkami, doprawiamy to solą oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Na przygotowanym wcześniej cieście rozkładamy kapustę. Całość zalewamy masą śmietanową-jajeczną. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 40 minut.