Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kuskus z szynką i rodzynkami"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 128
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1734
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 244
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 113
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 128
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1734
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 244
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 113
Składniki
Kaszę kuskus zalej bulionem rozpuszczonym w gorącej wodzie, a następnie dokładnie z wymieszaj, przykryj i odstaw na około 6 minut.W tym czasie warzywa dokładnie umyj, marchewkę pokrój w cienkie plastry, cukinię potnij na półplasterki, a bakłażan pokrój na średniej grubościćwierć plasterki. Pieczoną szynkę wieprzową potnij w średniej wielkości kostkę. Warzywa lekko zblanszuj. Wymieszaj je z pokrojoną pieczoną szynką i podgrzej na patelni na rozgrzanej oliwie.Po chwili dodaj spęczniałą kaszę kuskus, wsyp rodzynki. Dokładnie wymieszaj, a następnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj z posiekanymi listkami mięty. Danie serwuj z jogurtem naturalnym.
Kaszę kuskus z pieczoną szynką możesz także przygotować w wersji jeszcze szybszej (tylko 15 minut) - zamiast warzyw możesz dodać do niej owoce z puszki - np. brzoskwinie lub ananasy w syropie. Kuskus przygotuj według wspomnianego przepisu, zalewając go jednak tylko lekko osolonym wrzątkiem. Owoce osącz, pokrój na kawałki i podgrzej z mięsem, łącząc następnie ze spęczniałą kaszą. Taką wersję dania dopraw do smaku słodką papryką w proszku, zamiast solą i pieprzem.
Jeśli lubisz, do obu wersji dania możesz przygotować sosy. Do warzywnej możesz zrobić np. sos majonezowy, czosnkowy albo jogurtowy, natomiast do owocowej wersji potrawy - np. sos z dodatkiem curry.Źródło: Świat kobiety