Kuskus curry z indykiem i ananasem

Kuskus curry z indykiem i ananasem
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: emilapie
Uwielbiamy to danie jest bardzo smaczne i proste do przyrządzenia. Aromat curry unosi się w całym domu. Posmak ostrości curry i słodkości ananasa świetnie ze sobą współgrają. Danie można przyrządzić z ryżem, kuskusem, makaronem lub z czym sobie tylko zażyczycie. Serdecznie polecam wszystkim tę potrawę:)

Składniki

  • 1 pojedyncza pierś z indyka
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 1 puszka ananasa bądź 1 mały świeży ananas
  • sól, pieprz, curry indyjskie czerwone, curry zwykłe, czosnek niedźwiedzi.
  • olej

Przygotowanie

  1. Cebulę i pierś z indyka, paprykę, ananasa kroimy.
    Na rozgrzanym oleju podsmażamy na początku cebulę. Gdy cebula się zarumieni wrzucamy mięso i smażymy do czasu gdy również będzie rumiane.
    Gdy mięso z cebulą się podsmaży dodajemy po kolei papryki i ananasa. Podlewamy 100 ml wody, przykrywamy i dusimy składniki razem ok 30 min. W między czasie doprawiamy wg. uznania wyżej podanymi przyprawami. Polecam nie oszczędzać zwykłego curry, ponieważ to jest najważniejsza przyprawa dodająca daniu wspaniałego aromatu i smaku.
    na wierzch potrawy można zetrzeć ser żółty, posypać czosnkiem niedźwiedzim.
    Smacznego:)

Komentarze do przepisu (1)

konhambos 19 grudnia 2017
uwielbiam i robie czesto podobnie, ale najczesciej z kurczakiem i sos na bazie kremowego mleczka kokosowego, z... Czytaj całość »
uwielbiam i robie czesto podobnie, ale najczesciej z kurczakiem i sos na bazie kremowego mleczka kokosowego, z olbrzymia iloscia curry i kurkumy. Czasami zamiast ananasa dodaje brzoskwinie, tez pyszne.
Składniki
  • 1 pojedyncza pierś z indyka
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 1 puszka ananasa bądź 1 mały świeży ananas
  • sól, pieprz, curry indyjskie czerwone, curry zwykłe, czosnek niedźwiedzi.
  • olej
Składniki