Na patelnię dodać masło rozpuścić go i wsypać pokrojoną w małą kostkę cebulę. Smażyć na małym ogniu do czasu aż cebula ładnie się zeszkli.
Do zeszklonej cebuli przełożyć umyte i osuszone na durszlaku kurki ( większe grzyby można pokroić drobniej ). Dodane grzyby smażyć na wolnym ogniu razem z cebulką do czasu puszczenia soku i zrobienia się sosu ( widoczny na zdjęciach ).
Gdy smażone kurki z cebulą są już miękkie i widać fajnie gęstniejący sos posolić je i dodać pieprzu według swego smaku, w czasie gdy nadal smażą się na wolniutkim ogniu, śmietanę rozprowadzić z wodą i mąką tak aby nie było grudek. Zalać smażące się grzyby, zamieszać i doprowadzić do zagotowania.
Na koniec gdy już się zagotowało i powstał gęsty sos ( jeśli komuś będzie za gęsty można wlać trochę wody aby był rzadszy ), dodać drobno posiekany koperek, zamieszać i zdjąć z ognia. Ja wolę gęstsze sosy takie właśnie jak robi nam mama i robiła w dzieciństwie.
Tak przyrządzony sos z kurek w śmietanie podałam z drobnym makaronem ugotowanym osobno. Polecam również ugotować makaron i wymieszać razem z sosem też jest pysznie. Może biedny i skromy obiad ale właśnie na taki dziś miałam ochotę i powiem wam że wyszedł bardzo smaczny.