Kurki w sosie śmietanowym.

Kurki w sosie śmietanowym.
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Wiecie co ? Dziś zachciało mi się takiego prostego taniego obiadu jak robiła nam za dzieciństwa mama, zawsze gdy przyszli z lasu z nazbieranymi grzybami robiła nam właśnie taki szybki obiad lub grzyby smażone z cebulką. Kiedyś nie patrzyli zbierali również olszówki a teraz niby są trujące hm już sama nie wiem ale kiedyś były lepsze czasy niż teraz było biednie ale jeden drugiego szanował a teraz każdy każdego utopiłby w łyżce wody czyż nie ?

Składniki

  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula 85 g,
  • 550 g kurek,
  • 3 czubate łyżki śmietany 18 %,
  • 0,5 szklanki wody (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • 1 pęczek koperku 20 g,
  • sól i pieprz według swego smaku.

Przygotowanie

  1. Na patelnię dodać masło rozpuścić go i wsypać pokrojoną w małą kostkę cebulę. Smażyć na małym ogniu do czasu aż cebula ładnie się zeszkli.

  2. Do zeszklonej cebuli przełożyć umyte i osuszone na durszlaku kurki ( większe grzyby można pokroić drobniej ). Dodane grzyby smażyć na wolnym ogniu razem z cebulką do czasu puszczenia soku i zrobienia się sosu ( widoczny na zdjęciach ).

  3. Gdy smażone kurki z cebulą są już miękkie i widać fajnie gęstniejący sos posolić je i dodać pieprzu według swego smaku, w czasie gdy nadal smażą się na wolniutkim ogniu, śmietanę rozprowadzić z wodą i mąką tak aby nie było grudek. Zalać smażące się grzyby, zamieszać i doprowadzić do zagotowania.

  4. Na koniec gdy już się zagotowało i powstał gęsty sos ( jeśli komuś będzie za gęsty można wlać trochę wody aby był rzadszy ), dodać drobno posiekany koperek, zamieszać i zdjąć z ognia. Ja wolę gęstsze sosy takie właśnie jak robi nam mama i robiła w dzieciństwie.

  5. Tak przyrządzony sos z kurek w śmietanie podałam z drobnym makaronem ugotowanym osobno. Polecam również ugotować makaron i wymieszać razem z sosem też jest pysznie. Może biedny i skromy obiad ale właśnie na taki dziś miałam ochotę i powiem wam że wyszedł bardzo smaczny.

Składniki
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula 85 g,
  • 550 g kurek,
  • 3 czubate łyżki śmietany 18 %,
  • 0,5 szklanki wody (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • 1 pęczek koperku 20 g,
  • sól i pieprz według swego smaku.
Składniki