Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiecie co ? Dziś zachciało mi się takiego prostego taniego obiadu jak robiła nam za dzieciństwa mama, zawsze gdy przyszli z lasu z nazbieranymi grzybami robiła nam właśnie taki szybki obiad lub grzyby smażone z cebulką. Kiedyś nie patrzyli zbierali również olszówki a teraz niby są trujące hm już sama nie wiem ale kiedyś były lepsze czasy niż teraz było biednie ale jeden drugiego szanował a teraz każdy każdego utopiłby w łyżce wody czyż nie ?
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 126
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1057
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 514
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 50
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 126
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1057
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 514
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 50
Składniki
Na patelnię dodać masło rozpuścić go i wsypać pokrojoną w małą kostkę cebulę. Smażyć na małym ogniu do czasu aż cebula ładnie się zeszkli.
Do zeszklonej cebuli przełożyć umyte i osuszone na durszlaku kurki ( większe grzyby można pokroić drobniej ). Dodane grzyby smażyć na wolnym ogniu razem z cebulką do czasu puszczenia soku i zrobienia się sosu ( widoczny na zdjęciach ).
Gdy smażone kurki z cebulą są już miękkie i widać fajnie gęstniejący sos posolić je i dodać pieprzu według swego smaku, w czasie gdy nadal smażą się na wolniutkim ogniu, śmietanę rozprowadzić z wodą i mąką tak aby nie było grudek. Zalać smażące się grzyby, zamieszać i doprowadzić do zagotowania.
Na koniec gdy już się zagotowało i powstał gęsty sos ( jeśli komuś będzie za gęsty można wlać trochę wody aby był rzadszy ), dodać drobno posiekany koperek, zamieszać i zdjąć z ognia. Ja wolę gęstsze sosy takie właśnie jak robi nam mama i robiła w dzieciństwie.
Tak przyrządzony sos z kurek w śmietanie podałam z drobnym makaronem ugotowanym osobno. Polecam również ugotować makaron i wymieszać razem z sosem też jest pysznie. Może biedny i skromy obiad ale właśnie na taki dziś miałam ochotę i powiem wam że wyszedł bardzo smaczny.