Kurczak Żurawinek

Kurczak Żurawinek
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Pyszne, soczyste filety z kurczaka w aromatycznym sosie z żurawiny.

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • 200 g żurawiny
  • Olej do smażenia
  • Gruszki w zalewie
  • Przyprawa do kurczaka
  • Sól
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szklanki śmietany 18 %

Przygotowanie

  1. 1. Mięso kroimy na większe kawałki, doprawiamy solą oraz przyprawą i prużymy na rozgrzanym oleju.

  2. 2. W tym czasie, co mięso się nam pruży, robimy sos.
    3. Żurawinę przekładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy 20 minut.
    4. Po tym czasie dodajemy cukier, cynamon i sok z cytryny, chwilę gotujemy i blendujemy.
    5. Na koniec wlewamy śmietanę, sos jest gęsty, więc rozkładamy na każdym kawałku mięsa i dekorujemy cząstką gruszki.

  3. 6. Danie gotowe.
    7. Smacznego.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 14 stycznia
Żurawina dodana do mięs jest idealnym dopełnieniem dania. Pyszne jedzonko, mogę dwa kawałki? ;)
KulinarnaChwila 14 stycznia
Bardzo proszę:)
Nevermore 15 stycznia
Dziękuję, było pysznie :)
Składniki
  • 1 filet z kurczaka
  • 200 g żurawiny
  • Olej do smażenia
  • Gruszki w zalewie
  • Przyprawa do kurczaka
  • Sól
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szklanki śmietany 18 %
Składniki