Kurczak “Żony idealnej” w ciemnym piwie

Kurczak “Żony idealnej” w ciemnym piwie
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Parmenion
Świetny prosty, przepis na kurczaka w ciemnym piwie, musztardzie i miodzie, który uszczęśliwi każdego komu zostanie podany. Sprawdzi się jako danie główne niedzielnego obiadu, albo ozdoba plenerowego przyjęcia na tarasie, będzie też doskonałą przekąską typu “finger food” na każdej imprezie.

Składniki

  • 1,5 kg podudzi z kurczaka
  • 0,5 l ciemnego piwa typu porter
  • 3 łyżki stołowe musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki miodu
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawą, i olejem.

  2. Cebulę kroimy w półtalarki, posypujemy nimi kurczaka i wszystko zostawiamy w chłodnym miejscu na jedną godzinę.

  3. Kurczaka z cebulą w żaroodpornym naczyniu wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy ½ godziny obracając co jakiś czas.

  4. W tym czasie w głębokim naczyniu łączymy piwo, musztardę i miód energicznie mieszając do połączenia się ze sobą składników.

  5. Po upływie ½ godziny wlewamy przygotowany sos do kurczaka, i pieczemy kolejne ½ godziny, również obracając kilka razy, nie zapominają też o polewaniu mięsa w trakcie obracania gęstniejącym sosem, tak żeby przeszło jego smakiem i aromatem.

  6. Po tym czasie danie jest gotowe.

Komentarze do przepisu (1)

catha 16 maja 2019
Muszę wypróbować, koniecznie! Genialne zdjęcia
Składniki
  • 1,5 kg podudzi z kurczaka
  • 0,5 l ciemnego piwa typu porter
  • 3 łyżki stołowe musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki miodu
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki oleju
Składniki