Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak ziołowo-cytrynowy"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
ok. 75 minut
Tuszkę kurczaka dokładnie umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem – w środku i na zewnątrz. Limonkę i cytrynę sparzyć wrzątkiem, pokroić w plasterki. Główkę czosnku przekroić na pół. Kurczaka ułożyć w brytfance. Obłożyć plasterkami limonki i cytryny oraz czosnkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 60 minut.
Zioła opłukać, osuszyć, grubo posiekać. Pozostałe dwa ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać ze skórką cytrynową oraz posiekanymi ziołami.
Około 10 minut przed końcem pieczenia tuszkę kurczaka posmarować mieszanką przypraw. Gotowego kurczaka przełożyć na półmisek. Udekorować plastrami cytryny (z pieczenia) i ziołami. Podawać z kawałkiem bagietki.
Aby skórka kurczaka była apetycznie złocista i chrupiąca, pod koniec pieczenia należy ją natrzeć piwem lub miodem. Ziołami posypujemy tuszkę pod sam koniec pieczenia – inaczej się przypalą i zgorzknieją.Źródło: Życie na gorąco