Kurczak ze szpinakiem i makaronem

Kurczak ze szpinakiem i makaronem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Propozycja na smakowite, zdrowe i pożywne połączenie kurczaka, liści szpinaku i makaronu. Całość otula śmietanowo - czosnkowa nuta. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu - w sam raz dla osób zabieganych, mających mało czasu na gotowanie :D

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 450 g mrożonych liści szpinaku
  • 100 g świderków szpinakowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek oraz mrożone liście szpinaku i podlewamy całość 150 ml wody. Wszystko smażymy około 12 minut.

  2. W tym samym czasie pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ją solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i podsmażamy na drugiej patelni na odrobinie oliwy z oliwek. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.

  3. Następnie do szpinaku dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 4 łyżki śmietany, podsmażone kawałki kurczaka oraz około 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i dusimy wszystko przez około 5 minut.

  4. Na koniec całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy ugotowany makaron świderki, mieszamy i gotowe! :)

  5. Wielbiciele wyrazistych smaków mogą dodać do dania starty na tarce ser pleśniowy np. Lazur lub Roquefort. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 27 listopada 2015
Połączenie idealne <3
Futka 27 listopada 2015
:* <3
Składniki
  • pierś z kurczaka
  • 450 g mrożonych liści szpinaku
  • 100 g świderków szpinakowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
Składniki