Kurczak zapiekany w śmietanie z fasolką

Kurczak zapiekany w śmietanie z fasolką
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Prosty sposób na pyszne danie.

Składniki

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 400 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Udka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą. Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

    W rondelku zagotowujemy bulion, dodajemy fasolkę szparagową, gotujemy 10 min (od momentu zawrzenia). Dodajemy śmietanę, dokładnie rozprowadzamy, lekko redukujemy (5 min), do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy mięso.

    Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i zapiekamy przez 40 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze do przepisu (1)

Futka 14 lutego 2016
Świetne i pyszne połączenie <3
Składniki
  • 1 kg udek z kurczaka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 400 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz
Składniki