Kurczak z warzywami w glazurze miso

Kurczak z warzywami w glazurze miso
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Kalafior, fasolka i kurczak pieczone w glazurze z pasty miso i oleju sezamowego. Pyszne i bardzo proste danie z nutą egzotyki.

Składniki

  • Piersi z kurczaka ze skórą - 4szt
  • Kalafior - 1 nieduży
  • Fasolka szparagowa - 300g
  • Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego
  • Glazura:
  • Pasta shiro miso - 2 łyżki
  • Olej sezamowy - 2 łyżki
  • Imbir mielony - 1 łyżeczka
  • Mirin - 2 łyżki
  • Ocet winny - 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju. Układamy pokrojoną fasolkę szparagową i małe różyczki kalafiora. Na warzywa wylewamy 2/3 glazury.

    Teraz wykładamy piersi kurczaka, skórą do góry. Smarujemy je pozostałą glazurą.

  2. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut, bez przykrycia. Mięso ma przypieczoną, aromatyczną skórkę, a warzywa pozostają jędrne.
    Podajemy samodzielnie, z ryżem lub kaszą.

Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 24 października
Świetne danie!
Składniki
  • Piersi z kurczaka ze skórą - 4szt
  • Kalafior - 1 nieduży
  • Fasolka szparagowa - 300g
  • Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego
  • Glazura:
  • Pasta shiro miso - 2 łyżki
  • Olej sezamowy - 2 łyżki
  • Imbir mielony - 1 łyżeczka
  • Mirin - 2 łyżki
  • Ocet winny - 1 łyżka
Składniki