Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak z warzywami w cieście"
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1089
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11250
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1089
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11250
Składniki
Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią, wstaw do lodówki na 30 minut.
Mięso pokrój w kostkę, a marchewki w półtalarki. Strąki fasolki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, przesmaż mięso. Przełóż do innego naczynia. Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę. Następnie dodaj marchewkę, tymianek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż, mieszając przez 5 minut. Wlej bulion, dodaj mięso, groszek, fasolkę. Duś na małym ogniu 10-15 min. Na koniec wlej śmietankę, duś 7-10 min, często mieszając. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wystudź.
Trzy czwarte ciasta rozwałkuj na okrągły placek grubości ok. 6 mm. Wyłóż nim dno oraz boki okrągłego naczynia żaroodpornego. Włóż farsz. Przykryj pozostałym rozwałkowanym kawałkiem ciasta, mocno dociskając je do brzegów naczynia. Wierzch natnij w kilku miejscach i posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Piecz 30-40 min w temp. 180° C aż ciasto się zarumieni.
90 minut. Porcja: 580 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie