Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak z sosem szczawiowo-muszkatołowym"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 162
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 214
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 162
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 214
Składniki
Sos: liście szczawiu umyj, osusz. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Masło stop w rondelku, zeszklij cebulę. Dodaj szczaw, przesmaż.
Gdy szczaw mocno zredukuje swoją objętość, wlej śmietanę, oprósz solą, białym pieprzem oraz obficie gałką muszkatołową, dobrze wymieszaj. Gotuj na małym ogniu kilka minut.
Kurczaka umyj, osusz, pokrój na kawałki. Przypraw solą, białym pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj masło, stop. Obsmaż kurczaka ze wszystkich stron. Podawaj polanego sosem szczawiowym.
Pod koniec gotowania do sosu szczawiowego można dodać pół opakowania ugotowanego drobnego makaronu (np. gwiazdeczek, zacierek). I ewentualnie dolać kilka łyżek jogurtu naturalnego pół na pół z bulionem, jeśli sos będzie za gęsty.Źródło: Chwila dla Ciebie