Kurczak z ryżem i warzywami

Kurczak z ryżem i warzywami
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
tanie
Risotto jako danie, może różnie się kojarzyć każdemu z nas i niekoniecznie musi to być pozytywne wspomnienie smakowe! Jednak jako inspiracja na stworzenie zupełnie nowej potrawy, stało się dla mnie bardzo pomocne i uruchamiające wyobraźnię! W ten sposób wymyśliłem: kurczaka z ryżem na sposób śródziemnomorski! Parmezan, świeże warzywa i odrobina metaxy decydują o finalnym smaku i aromacie... Ale o tym przekonacie się sami jeśli tylko zechcecie wykorzystać mój przepis! Zachęcam i smacznego. <WJ>

Składniki

  • 500 g trybowanych filetów z udek kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 6 łyżek ryżu arborio
  • 50 ml metaxy
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 por biała część
  • 2 marchewki
  • 150 g różyczek kalafiora
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka fasoli w pomidorach
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka oczyszczamy, kroimy w paski. Mniej więcej 5 mm.

    Podobnie czynimy z papryką, selerem, marchewką i porem.

    Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienne, również kroimy w paski.

    Kukurydzę osączamy, kalafior dzielimy na różyczki.

    Na rozgrzanym oleju podsmażamy ryż, podlewamy metaxą, alkohol odparowujemy.

    Dodajemy warzywa wraz z fasolą i zalewą, posiekany czosnek, lekko podlewamy bulionem. Cały czas mieszamy ( w razie potrzeby znowu podlewamy odrobiną bulionu ).

    Całość doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy z ulubioną zieleniną i parmezanem.

Komentarze do przepisu (3)

mangiare 12 stycznia
po prosty,aż sie chce jeść,buonissimo!
KulinarnaChwila 12 stycznia
SUper pomysł pyszotka:)
KulinarnaChwila 12 stycznia
SUper pomysł pyszotka:)
Składniki
  • 500 g trybowanych filetów z udek kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 6 łyżek ryżu arborio
  • 50 ml metaxy
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 por biała część
  • 2 marchewki
  • 150 g różyczek kalafiora
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka fasoli w pomidorach
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz
Składniki