Kurczak z porem na maśle w sosie śmietanowo-koperkowym

Kurczak z porem na maśle w sosie śmietanowo-koperkowym
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: monikab83
Smaczne i szybkie w przygotowaniu.

Składniki

  • filet z piersi kurczaka, 2-3
  • śmietana 12% lub 18%, 200-300g
  • por, 2-3sztuki
  • KOPER, pęczek
  • masło, wg uznania
  • Przyprawy - do kurczaka, pieprz, czosnek granulowamy, odrobina maggi, szczypta
  • ryż, 100-200g

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy masło, w tym czasie kroimy w krążki białą część pora po czym wrzucamy wszystko na patelnię. Przykrywamy i dusimy do miękkości (ok.5 min.)

  2. Kurczaka kroimy w paski lub kostkę i dodajemy do podduszonego pora. Mieszamy, doprawiamy podanymi wyżej przyprawami i znowu dusimy (ok. 10min.)

  3. Do pora i kurczaka wlewamy śmietankę oraz pokrojony drobno świeży koper. Mieszamy, przykrywamy i dusimy kilka minut aż wszystko się na patelni "przegryzie" (8-10min.)

  4. Gotową potrawę podajemy np. z ugotowanym białym ryżem.

  5. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (4)

megii 24 marca 2012
wygląda smakowicie, chętnie spróbuję:)
Konto usunięte 24 marca 2012
Na pewno pyszne, już czuję ten smak !!!
Konto usunięte 26 marca 2012
Mmmmm na pewno pychotka, muszę zrobić, 5 zostawiam i zabieram do ulubionych :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • filet z piersi kurczaka, 2-3
  • śmietana 12% lub 18%, 200-300g
  • por, 2-3sztuki
  • KOPER, pęczek
  • masło, wg uznania
  • Przyprawy - do kurczaka, pieprz, czosnek granulowamy, odrobina maggi, szczypta
  • ryż, 100-200g
Składniki