Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak z pomidorami i kapustą"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 132
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 35
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6526
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 132
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 35
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6526
Składniki
Kurczka umyj, osusz, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem oraz przyprawą do kebabów, owiń i wstaw do lodówki na całą noc. Oczyść paprykę, cebulę oraz kapustę pekińska, pomidory umyj.
Paprykę pokrój w kostkę, cebulę – w talarki, pomidory w cząstki, a kapustę pekińską drobno poszatkuj. Warzywa wsyp do miski, wymieszaj, przypraw solą oraz pieprzem.
Warzywnym farszem napełnij kurczaka, zaszyj tuszkę lnianą nitką lub zepnij wykałaczkami. Natrzyj mięso olejem, owiń folią aluminiową i wstaw do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.
Piecz około 1,5 godziny w temp. 180°C. W trakcie pieczenia podlewaj kurczaka gorącym bulionem. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową, aby mięso pięknie się zrumieniło. Podaj z ryżem oraz surówką.
Przed końcem pieczenia możesz posmarować tuszkę odrobiną miodu. Skórka nie tylko się zrumieni, ale także nabierze wybornego smaku. Na odmianę możesz do warzywnego farszu wkroić trochę podsmażonych pieczarek i dodać posiekanej natki.
Porcje: 6. 120 minut. Cena: 2,60. Kalorie: 350 kcal.
<strong>Przepis nadesłała Paulina Murowana z Klonowa.</strong>Źródło: Takie jest życie