Kurczak z pieczarkami i bialym winem

Kurczak z pieczarkami i bialym winem
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: airin2007
danie doskonale na przyjecie gosci ale i nie tylko

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 5duzych pieczarek
  • pietruszka zielona
  • zabek czosnku
  • mleko 6 lyzek
  • maka pszenna
  • biale wino cwierc szklanki
  • oliva z oilvek 5 lyzek
  • sol i piepsz do smaku

Przygotowanie

  1. Na patelnie z zawartoscia olivy z olivek dodajemy piersi z kurczaka ktore wczesniej lekko rozbijamy solimy piepszymy i obtaczamy z obu stron w mace.Po wrzuceniu na patelnie gdy maka przyklei sie dobrze z obu stron kurczaka wlac biale wino trzymac ok 5 minut nastepnie dodac mleko w ten sposob utworzy sie lekki sos .Jesli trzeba posolic i popiepszyc do smaku przykryc pokrywka i odstawic. Na innej patelni z mala zawartoscia olivy z olivek wrzucic wrzesniej umyte wysuszone i pokrojone w paski pieczarki dodac pokrojona drobno pietruszke zielone trzymac na ogniu ok 15 minut mieszajac od czasu do czasu.Na sam koniec pieczarki dodac do kurczaka wszystko delikatnie wymieszac jesli danie jest za suche mozna dodac mleka. Na sam koniec posypac zielona pietruszka. Smacznego podawac z cieplym pieczywem

Komentarze do przepisu (1)

adalbertf 07 listopada 2010
Wyśmienite!!!!
Składniki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 5duzych pieczarek
  • pietruszka zielona
  • zabek czosnku
  • mleko 6 lyzek
  • maka pszenna
  • biale wino cwierc szklanki
  • oliva z oilvek 5 lyzek
  • sol i piepsz do smaku
Składniki