Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak z pieca"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1130
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 617
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 169
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 245
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1130
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 617
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 169
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 245
Składniki
Mięso kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem natrzyj starannie solą. Ułóż w naczyniu do zapiekania, obłóż 2 dag masła, podlej kil- koma łyżkami wody, wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut w temperaturze 190 st.
W tym czasie przygotuj sos. Trzy marchewki oczyść, opłucz i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W większym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej pozostałe masło. Wrzuć startą marchewkę, przesmaż. Zalej bulionem drobiowym. Duś około 15 minut.
Rozgotowany sos marchewkowy połącz ze śmietaną. Dopraw do smaku solą oraz mieloną słodką papryką. Ostatnią marchewkę obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Dodaj do mięsa. Zalej sosem.
Całość piecz razem jeszcze kilkanaście minut, aż kurczak będzie miękki, a jego skórka się zezłoci. Przed podaniem posyp ziołami.
Czas ok. 80 min; porcja – 480 kcal, cena 2,40 złŹródło: Świat kobiety