Kurczak z musie cebulowym z kaszą Bulgur

Kurczak z musie cebulowym z kaszą Bulgur
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na aromatyczne, pełne smaków i aromatów danie. Delikatny kurczak w lekko słodkim musie cebulowym, świetnie komponuje się z kaszą Bulgur otuloną pietruszkowym pesto z pestkami dyni.

Składniki

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 100 g kaszy Bulgur
  • MUS CEBULOWY:
  • 5 białych cebul
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 0,5 szklanki kremowego kefiru
  • sól i pieprz
  • PESTO PIETRUSZKOWE:
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżka pestek z dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek (do smażenia)

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy szybkie pesto pietruszkowe, które otuli kaszę Bulgur.

    Do naczynia dodajemy posiekany pęczek natki pietruszki, czosnek, pestki dyni, oliwę z oliwek oraz cukier brzozowy i wszystko rozdrabniamy za pomocą blendera. Całość na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  2. Cebule kroimy i delikatnie rumienimy na oliwie z oliwek.

  3. Następnie podsmażoną cebulkę miksujemy wraz z 250 ml bulionu drobiowego na jednolity mus.

  4. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, obsypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i podsmażamy go na oliwie z oliwek.

  5. Kiedy kurczak delikatnie się zarumieni, zalewamy go wcześniej przygotowanym musem cebulowym, dodajemy kefir i natkę pietruszki i dusimy wszystko około 10 minut. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.

  6. Podczas przygotowywania kurczaka, gotujemy kaszę Bulgur w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy z oliwek.

    Gdy kasza się ugotuje, mieszamy ja z wcześniej przygotowanym pietruszkowym pesto.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (4)

BEATA1978 10 października 2014
Kasiu cudnie to przygotowałaś i podałaś. Pyszne danie :-)
Konto usunięte 10 października 2014
Bardzo apetyczne danie :-) i muszę przyznać, że posiadasz ogromną inwencję kulinarną :-). Oczywiście... Czytaj całość »
Bardzo apetyczne danie :-) i muszę przyznać, że posiadasz ogromną inwencję kulinarną :-). Oczywiście zapisuję Twój przepis, żeby wypróbować :-).
Gratuluję i pozdrawiam Cię serdecznie .
Futka 11 października 2014
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 100 g kaszy Bulgur
  • MUS CEBULOWY:
  • 5 białych cebul
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 0,5 szklanki kremowego kefiru
  • sól i pieprz
  • PESTO PIETRUSZKOWE:
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżka pestek z dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
Składniki