Umyc udka kurczaka i osuszyc, alternatywnie podzielic kurczaka na 8 czesci. Mandarynki pokroic ze skórka na plasterki o grubosci 5 mm. Przekroic koper wzdłuz na pól i polówki na cwiartki. Zmiazdzyc nasiona kopru w mozdzierzu.
Przygotowac marynate, wycisnac pól pomaranczy i pól cytryny. Wymieszac sok z ouzo, 4 lyzkami oliwy z oliwek, 2 lyzkami musztardy miodowej, 2 lyzeczkami pieprzu, 3 lyzeczkami soli i 3 lyzkami cukru trzcinowego.
Wymieszac kurczaka, koper wloski i mandarynki razem w duzej misce, posypac 1 lyzka lisci tymianku i 3 lyzkami pokruszonych nasion kopru wloskiego i zalac marynata. Przykryc i odstawic na kilka godzin do lodówki.
Nastepnie ulozyc udka kurczaka z koprem wloskim, plastrami mandarynek i marynata w zaroodpornym naczyniu i piec przez ok. 40-45 minut. W miedzyczasie posiekac natke pietruszki.
Wyjac foremke z piekarnika. Odlac sos i zredukowac go troche w rondelku na duzym ogniu. Kurczaka polac sosem i posypac siekana natka pietruszki.Podac z ryzem lub innymi dodatkami.
Komentarze do przepisu (8)
*Przejdziesz do wersji klasycznej