Kurczak z kurkami w śmietanie

Kurczak z kurkami w śmietanie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Proste i szybkie danie z drobiu. Aromatyczne i pożywne.

Składniki

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 250 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml słodkiej śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • ryż brązowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy i razem z pokrojonymi na mniejsze kawałki grzybami oraz pokrojoną w małą kostkę marchwią, podsmażamy na maśle.

    Następie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, oprószamy solą, podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem.

    Gotujemy 10 min.

    Dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy i dusimy na wolnym ogniu przez 15 min.

    Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy na ciepło z ryżem.

Komentarze do przepisu (6)

Futka 21 lutego 2016
Nieziemsko smaczne połączenie <3
Ewus71 21 lutego 2016
Pyszności )
Konto usunięte 23 lutego 2016
Cudowne danie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g filetów z kurczaka
  • 250 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml słodkiej śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • ryż brązowy
  • sól, pieprz
Składniki