Kurczak z jabłkami, morelami i imbirem

Kurczak z jabłkami, morelami i imbirem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Niezwykle intensywne w smaku, rozgrzewające danie idealne na chłodne dni...

Składniki

  • Podwójny filet z kurczaka
  • 2 jabłka
  • 5 cm korzeń świeżego imbiru
  • 6-7 suszonych moreli
  • 1 cebula
  • Główka czosnku
  • 250 ml przecieru pomidorowego lub pomidory w puszce
  • Odrobina oleju
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie papryczka chili

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażany na oleju, dodajemy pokrojone w kostkę cebulę i jabłka. Morele kroimy w cienkie paseczki, czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Opcjonalnie, jeśli jesteśmy fanami bardzo ostrej kuchni, możemy dodać papryczkę chili. Podlewamy odrobinę wodą i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy/ pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem. Smacznego!

Składniki
  • Podwójny filet z kurczaka
  • 2 jabłka
  • 5 cm korzeń świeżego imbiru
  • 6-7 suszonych moreli
  • 1 cebula
  • Główka czosnku
  • 250 ml przecieru pomidorowego lub pomidory w puszce
  • Odrobina oleju
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie papryczka chili
Składniki