Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak z grzybami i białym winem"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 195
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 195
Składniki
Przekrój udka na pół w miejscu torebki stawowej, umyj kurczaka i osusz. Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.
Podsmaż kurczaka z każdej strony na złoto. Dodaj szalotki, czosnek, sól i pieprz i smaż kolejne 5 minut, mieszając. Posyp mięso mąką z góry po całości, dodaj białe wino, pomidory i świeże posiekane zioła.
Mocno podsmaż, na koniec zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj 25 minut. Dodaj pieczarki lub grzyby leśne, przykryj patelnię i smaż kolejne 10-15 minut.
Jeśli sos jest za gęsty, dodaj więcej białego wina, jeśli jest za rzadki – smaż dłużej. Na koniec dodaj pietruszkę i oliwki. Podawaj z sałatą lub – jeśli jesteś łasuchem – z zapiekanką ziemniaczaną.
Czas przygotowania: 65 minut. Poziom: średniŹródło: TV14