Kurczak z grilla po irlandzku

Kurczak z grilla po irlandzku
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Smacznie :P

Składniki

Przygotowanie

  1. 2 sprawione kurczaki przepołowić, opłukać pod bierzącą zimną wodą, obsuszyć, opruszyć białym pieprzem i posmarować 5 łyżkami oleju kukurydzianego.

  2. połówki kurczków położyć skórą do góry na rozgrzanym ruszcie grilla ( tylko jeżeli grill ma rynienkę na ściekający przy opiekaniu tłuszcz, co zapobiega skapywaniu na żar paleniska ; w innym razie trzeba przyktyć ruszt alufolią), opiekać po 15- 20 min. z każdej str., w tym czsie smarować tłuszczem rynienki lub z alufoli

  3. 3 łyżki maślanki maślanki wymieszać z 1 łyżką musztardy angielskiej. mieszaniną tą posmarować połówki kurczaka 10 min. przed końcem opiekania.

  4. Czs pieczenia 30-40 min

  5. Upiczone kurczaki zdjąć z rusztu grilla i przyprawić solą.50g. masla roztopić na patelence na ruszcie, przyrumienić w nim10g. migdałów. posypać wiórkami połówki kurczaków.

  6. DODATKI: Ziemniaki pieczone w alufoli, sałatka z selerów i jabłek.

Składniki
Składniki