Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak z farszem na bazie wątróbki"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 503
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 214
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 12718
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 966
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 503
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 214
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 12718
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 966
Składniki
Kurczaka umyj, dokładnie osusz. Natłuść go olejem lub stopionym masłem, natrzyj przyprawami na wierzchu i w środku, skrop sokiem z cytryny i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Nagrzej piekarnik do 200°C i wstaw kurczaka. Gdy skórka się zrumieni, zmniejsz temperaturę do 150°C.
Jeśli pieczesz go w otwartym naczyniu, podlej szklanką wody i co jakiś czas polewaj mięso. Jeśli pod przykryciem, zdejmij je przed końcem pieczenia – skórka nabierze chrupkości.
Wątróbkę oczyść, opłucz, odsącz i drobniutko posiekaj. Podsmaż ją na łyżce masła. Kajzerkę namocz w mleku. Oddziel żółtko od białka. Białko ubij na sztywną pianę, żółtko utrzyj z łyżką masła na puch.
Do przestudzonej wątróbki dodaj odciśniętą kajzerkę, utarte żółtko, posiekaną natkę. Dopraw dobrze solą, pieprzem i gałką. Wmieszaj ubitą pianę. Włóż farsz do kurczaka, zepnij go lub zaszyj i upiecz (godzina na kg). mięsa.Źródło: Kobieta i życie