Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak z cytryną, rozmarynem i czosnkiem"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1456
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4837
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 289
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 397
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1456
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4837
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 289
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 397
Składniki
Wymieszaj w misce sok z jednej cytryny, oliwę, listki z dwóch gałązek rozmarynu i zmiażdżony ząbek czosnku. Kawałki kurczaka posmaruj, a najlepiej natrzyj marynatą. Znów ułóż w misce i odstaw na przynajmniej 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na nim umieść uda kurczaka skórą do góry. Udekoruj pozostałymi gałązkami rozmarynu, obłóż plastrami cytryny i posiekanym drobno ząbkiem czosnku.
Piecz przez 45-50 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Podawaj kurczaka z ulubionymi warzywami lub sałatą, np. skropioną oliwą i octem balsamicznym.
Czas przygotowania: ok. 75 minut • porcja: 320 kcal • koszt: ok. 3 zł • dla 4 osób.Źródło: Olivia