Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak z brzoskwiniami"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22484
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 96
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22484
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 96
Składniki
Do miseczki wlej 5 łyżek oleju, dodaj sos sojowy, obie mielone papryki oraz pieprz, dokładnie wymieszaj. Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Przełóż je do naczynia, zalej przygotowaną marynatą. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż w nim kawałki kurczaka, przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz w temp. 200° C, wstaw naczynie z mięsem. Po 10 minutach zmniejsz temp. do 160° C i piecz mięso jeszcze 30-40 min.
W połowie czasu pieczenia, zdejmij pokrywkę lub folię i mięso polej podgrzanym winem (możesz je zastąpić wodą lub bulionem warzywnym).
Brzoskwinie umyj i sparz, obierz ze skórki, przekrój na połówki i usuń pestki. Do rondelka wlej sok, dodaj cynamon, rodzynki oraz miód. Podgrzej, nie doprowadzając do zagotowania.
Naczynie z mięsem wyjmij z piekarnika. Włóż do niego brzoskwinie, całość polej podgrzanym sokiem z miodem i cynamonem. Piecz jeszcze 10 minut. w temp. 180° C. Podawaj z ryżem.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 310 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie