Kurczak z ananasem

Kurczak z ananasem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Dla amatorów mięsa na słodko.

Składniki

  • 500 g filetów z udka kurczaka
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 puszka ananasa
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 strąk zielonej papryki
  • 1 por
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka trawy cytrynowej
  • 2 liście kaffiru
  • 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego
  • 1 łyżka sosu sojowego cytrusowego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 70 ml zimnej wody

Przygotowanie

  1. Mięso z kurczaka kroimy na paski, smażymy na rozgrzanym oleju razem z posiekaną cebulą i pokrojoną w zapałkę marchewkę. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę, chwilę smażymy, dodajemy pokrojonego w julenkę pora, sos sojowy, ananasa razem z zalewą, trawę cytrynową, pieprz, kaffir, cukier, bulion drobiowy i dusimy pod przykryciem 20 minut. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do całości i dokładnie rozprowadzamy. Zagotowujemy.
    Podajemy z ryżem.

Komentarze do przepisu (4)

pelen_brzuszek 24 lutego 2019
jestem bardzo ciekawa smaku :)
konhambos 26 lutego 2019
Mieso z owocami to konstelacja jak marzenie:)
bryssska 26 lutego 2019
Lubie takie połączenie, mniam ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g filetów z udka kurczaka
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 puszka ananasa
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 strąk zielonej papryki
  • 1 por
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka trawy cytrynowej
  • 2 liście kaffiru
  • 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego
  • 1 łyżka sosu sojowego cytrusowego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 70 ml zimnej wody
Składniki