Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka zamarynowane w świeżych ziołach i przyprawach , pieczony w niewielkiej ilości oleju z przyprawami- rozpływa się w ustach.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 527
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 527
Składniki
Udka lub ich części opłukać, wyciąć kość i rozłożyć na desce skórą do dołu( ze skórką będą bardziej soczyste). Mięso nakryć folią spożywczą i delikatnie rozbić młotkiem do mięsa. Następnie do moździerza wsypać przyprawy i rozetrzeć , ale nie za mocno. Kawałki kurczaka posolić i obsypać przyprawami, układać w pojemniku do marynowania, przesypywać porwanymi listkami ziół ( nie siekamy nożem) Zalewamy całość olejem rzepakowym i odstawiamy na całą noc ewentualnie na kilka godzin do lodówki.
Wyjmujemy kurczaka z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym, tak aby leżał w jednej warstwie ( może być blaszka) , podlewamy go resztą marynaty z pojemnika dodajemy pomidorki pokrojone na cząstki , czosnek posiekany w plasterki i piórka cebuli i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. na 25-30 min. Po 15 min. zaglądamy aby przemieszać pomidorki i cebulę z wytworzonym sosem. Podajemy z młodymi ziemniakami i surówką ze świeżych pomidorów z bazylią i cebulką.