Kurczak w zielonym curry

Kurczak w zielonym curry
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Aromatyczne i pikantne danie z kurczakiem, szpinakiem oraz świeżym smakiem mięty

Składniki

  • 25 g liści kolendry
  • 25 g świeżego szpinaku
  • 2,5 cm świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 – 3 zielone chilli
  • 15 g świeżych liści mięty
  • 1,5 łyżeczki soku z limonki
  • 85 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 cebula
  • 700 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostki o wielkości 2 cm
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżka cukru
  • sól do smaku
  • 2 torebki ryżu typu basmati

Przygotowanie

  1. W blenderze umieszczamy kolendrę, szpinak, imbir, czosnek, chilli, miętę, sok z limonki, 1/2 łyżeczki soli oraz odrobine wody. Dokładnie miksujemy i dodajemy jogurt. Pozostawiamy na chwilę.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej na którym podsmażamy delikatnie pokrojoną w kostkę cebulę, po uzyskaniu złotego koloru dodajemy pokrojona w kostkę pierś z kurczaka. Obsmażamy przez około 2, 3 minut i dodajemy kurkumę, cukier, połowę jogurtu i podgrzewamy przez następne kilka minut.

  3. Obniżamy temperaturę i dodajemy resztę jogurtu. Delikatnie podgrzewamy całość dania i redukujemy powstałe płyny. Delikatnie dodajemy zmiksowane zioła i podgrzewamy przez 4-5 minut.

  4. Podajemy z ryżem basmati i dużą łyżką gęstego jogurtu.

Składniki
  • 25 g liści kolendry
  • 25 g świeżego szpinaku
  • 2,5 cm świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 – 3 zielone chilli
  • 15 g świeżych liści mięty
  • 1,5 łyżeczki soku z limonki
  • 85 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 cebula
  • 700 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostki o wielkości 2 cm
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżka cukru
  • sól do smaku
  • 2 torebki ryżu typu basmati
Składniki