Kurczak w warzywach z orientalną nutą

Kurczak w warzywach z orientalną nutą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: malmoz
Mój pomysł na lekki obiad. Danie proste a zarazem bardzo oryginalne. Świetnie komponuje się z ryżem bądź z chrupkim pieczywem (na zdjęciu).

Składniki

  • Pierś z kurczaka
  • Włoszczyzna mrożona paski (ok.100 g)
  • marchewka mini mrożona (ok 100 g)
  • dynia (ok 300 g)
  • śmietana 18 % (łyżka)
  • Przyprawy (sol, pieprz cytrynowy, majeranek, oregano, lubczyk, curry)
  • Pomidor
  • Cebula
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka kroimy w plastry. Na patelnie wlewamy olej, gdy się rozgrzeje układamy kurczaka.
    Oprószamy przyprawami: szczypta pieprzu cytrynowego, soli, oregano, majeranku; łyżeczka lubczyku i curry. Podsmażamy chwilę po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.

  2. Gdy mięso i cebula się zrumienią dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i pomidora oraz pozostałe warzywa (mogą być mrożone lub świeże).
    Całość podlewamy wodą i dusimy do miękkości warzyw (ok. 30 min).
    W trakcie duszenia w miarę potrzeby uzupełniamy wodę, żeby potrawa się nie przypaliła.
    Pod koniec duszenia dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy.

  3. Potrawę można podać z ryżem lub chrupkim pieczywem.
    Przed podaniem można całość oprószyć natką pietruszki :)
    Życzę smacznego :)

Składniki
  • Pierś z kurczaka
  • Włoszczyzna mrożona paski (ok.100 g)
  • marchewka mini mrożona (ok 100 g)
  • dynia (ok 300 g)
  • śmietana 18 % (łyżka)
  • Przyprawy (sol, pieprz cytrynowy, majeranek, oregano, lubczyk, curry)
  • Pomidor
  • Cebula
  • Olej rzepakowy
Składniki