Kurczak w sosie z zielonego groszku

Kurczak w sosie z zielonego groszku
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Danie mało skomplikowane, smaczne i sycące.

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka 2 szt
  • groszek konserwowy 1 puszka
  • sól, pieprz czarny mielony, curry
  • papryka czerwona 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • śmietanka 30% 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Ćwiartki z kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem pieprzu i curry. Mięso wyjąć z garnka. Dwie szklanki wywaru drobiowego wykorzystać do sosu, resztę można zamrozić, zawsze może się przydać jako baza do innego sosu lub zupy.

    Sos z zielonego groszku: Do wywaru drobiowego wrzucić osączony zielony groszek, gotować kilka minut. Następnie przestudzić, zmiksować, wlać śmietankę, ponownie podgrzać, ale już nie gotować. Paprykę obrać, pokroić w paski, podsmażyć na maśle, wrzucić do sosu. Całość zamieszać, doprawić do smaku jeżeli to konieczne.

    Kurczaka przed podaniem włożyć do sosu, podgrzać.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

Futka 15 lipca 2014
Świetny ten groszkowy sosik, a całość komponuje się wyśmienicie :)
Składniki
  • ćwiartki z kurczaka 2 szt
  • groszek konserwowy 1 puszka
  • sól, pieprz czarny mielony, curry
  • papryka czerwona 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • śmietanka 30% 1 łyżka
Składniki