Kurczak w sosie z pleśniowego sera

Kurczak w sosie z pleśniowego sera
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kuchcik2
Oryginalne danie i gościom trudno zgadnąć, z czego jest ten sos (b. smaczny)

Składniki

  • kurczak, 1 szt
  • masło, 1 łyżka
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • Błękitny ser pleśniowy (Błękitny Lazur, Rokpol), 25 dkag
  • koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
  • zielona papryka, 1 sztuka
  • śmietana 18%, 1 opakowanie
  • Kostka rosołowa kurczak Knorra, 1
  • Sól, pieprz z młynka

Przygotowanie

  1. Kurczaka poporcjować, posypać solą i pieprzem.

  2. Na patelni rozpuścić masło i obsmażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron. Kurczaka przełożyć do garnka, patelnię wypłukać odrobiną wody i wlać do garnka.

  3. Dodać kostkę rosołową, rozdrobniony widelcem ser pleśniowy, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować ok. 15 minut

  4. Następnie dodać pokrojoną w paski zieloną paprykę i gotować następne 15 minut.

  5. Na końcu wlać śmietanę i gotować 5 minut. Gotowe. Najlepiej pasuje podane z ryżem basmati.

Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 24 czerwca 2011
Brzmi bardzo ciekawie i smakowicie.Do ulubionych,niedługo wypróbuję.
kuchcik2 24 września 2011
Napisz jak Ci wyszło?
Konto usunięte 11 lutego 2012
niedawno wypróbowałam - naprawdę ekstra- sosik rewelacja.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kurczak, 1 szt
  • masło, 1 łyżka
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • Błękitny ser pleśniowy (Błękitny Lazur, Rokpol), 25 dkag
  • koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
  • zielona papryka, 1 sztuka
  • śmietana 18%, 1 opakowanie
  • Kostka rosołowa kurczak Knorra, 1
  • Sól, pieprz z młynka
Składniki