Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi ze strony: http://fooder.pl/clipper/stash?url=http%3A%2F%2Fniebonatalerzu.pl%2F2015%2F11%2Fkurczak-w-sosie-szpinakowo-serowy.html&scripts=1
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Składniki
Mięso pokroić w cienkie plastry lub paski, oprószyć solą i pieprzem. Jeśli używamy śmietany 30% to dodatkowo skropić sokiem z cytryny, bo inaczej smak całości staje się lekko mdły. Odstawić na 20 - 3o min do lodówki. Szpinak rozmrozić (może być oczywiście szpinak świeży - to będziemy mieli to od razu "z głowy").
Cebulę drobno pokroić i lekko zrumienić na oleju lub maśle na dużej patelni. Dorzucić mięso i przyrumienić je lekko na dużym ogniu. Uwaga: po wrzuceniu mięsa na patelnię jej temperatura lekko spada, więc nie mieszać mięsa od razu, tylko odczekać z minutę i dopiero je przewracać lub mieszać. Jeśli ktoś ma wysublimowany smak a nie ma dostatecznie dużej patelni, to mięso smażyć partiami, żeby się właściwie przyrumieniło.
Mięso przesunąć na bok patelni albo w ogóle z niej zdjąć a na patelni podsmażyć lekko przeciśnięty przez praskę czosnek (ok. 30s - uważać żeby się nie przypalił), dorzucić szpinak i wszystko szybko przemieszać.
Jeśli wcześniej mięso usunęliśmy z patelni to je teraz z powrotem na nią wrzucić i wlać śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej, dużą szczyptą estragonu i łyżeczką lub dwiema sosu Worcester. Dorzucić parmezan i pokruszony ser z niebieską pleśnią.
Gotować całość przez 2 - 3 min. zagęszczając sos według własnych preferencji.