Kurczak w sosie sojowo grzybowym

Kurczak w sosie sojowo grzybowym
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: pezetuk
Proste, szybkie i smaczne na każdą okazję :)

Składniki

  • 1. Ćwiartki tylne z kurczaka, 2 szt
  • 2. Suszone podgrzybki, 4 kapelusze
  • 3. Sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, wg uznania
  • 4. Olej do smażenia, w zależności od wielkości patelni max 1/2szklanki

Przygotowanie

  1. Ćwiartki kurczaka umyć, osuszyć. Doprawić solą pieprzem, czerwoną papryką i na koniec majerankiem. Trzeba pamiętać by majeranek dokładnie rozetrzeć palcami, wtedy lepiej odda swój aromat i nie będzie na potrawie zbędnych gałązek. Przesmażyć na oleju z obu stron do zrumienienia. Dodać ok 1/3 szklanki wody i kapelusze podgrzybków. Dusić na małym ogniu ok 10 min. W trakcie duszenia dodać 3-5 łyżek sosu sojowego. Mieszać od czasu do czasu dając potrawie kolejnych kilka minut.

  2. Wyjąć kurczaka i układać na talerzach, a do sosu dodać 2 łyżki śmietany18 % do zup. Doprowadzić do pierwszego wrzenia,dokładnie wymieszać i polać po kurczaczku . Podawać z ziemniakami gotowanymi, pieczonymi, z frytkami może też być ryż i co tylko przyjdzie wam do głowy, a do tego ulubiony dodatek np. sałata ze śmietaną... albo coś innego;) Ja lubię buraczki :) Smacznego

Składniki
  • 1. Ćwiartki tylne z kurczaka, 2 szt
  • 2. Suszone podgrzybki, 4 kapelusze
  • 3. Sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, wg uznania
  • 4. Olej do smażenia, w zależności od wielkości patelni max 1/2szklanki
Składniki