Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym

Przepis dnia 2016-08-21
Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Prosto i szybko, a do tego pożywnie i smacznie - takie obiady lubię najbardziej :) Nie wymagają wiele czasu, a potrafią ucieszyć podniebienie :D Dzisiaj zapraszam na piersi z kurczaka skąpane w kremowym, lekko słodkim śmietanowo - musztardowym sosie z dodatkiem natki pietruszki oraz cebulki. Danie można podawać z ryżem, makaronem lub puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką. Kombinacja dodatków dowolna - kurczak sprawdzi się w każdym połączeniu. Smacznie polecam :D

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula biała
  • 200 g śmietany 18 %
  • 2 łyżki musztardy kremskiej
  • 1 plaster masła
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • świeża natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w dużą kostkę i szklimy ją na maśle.

  2. Oczyszczoną pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej dwie łyżki oleju lub oliwy i smażymy piersi z kurczaka, aż delikatnie się zarumienią.

  3. Śmietanę łączymy z musztardą, doprawiamy solą, dodajemy do kurczaka, doprowadzamy do wrzenia i dusimy jeszcze przez 1 minutę. Na koniec do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

  4. Całość podajemy z ryżem, makaronem lub puree ziemniaczanym i świeżą surówką.

  5. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (22)

Obserwator 13 sierpnia 2016
Smacznie i pięknie jak zwykle u Ciebie :)
luna76 13 sierpnia 2016
Wspaniałe danie:) Kusisz, kusisz ! :D
grazka950 13 sierpnia 2016
naprawdę szybkie danie,przy obecnych upałach do szybkiego wykorzystania:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula biała
  • 200 g śmietany 18 %
  • 2 łyżki musztardy kremskiej
  • 1 plaster masła
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • świeża natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Składniki