Kurczak w sosie śmietanowo-majonezowym

Kurczak w sosie śmietanowo-majonezowym
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
Świetny sposób na wykorzystanie do drugiego dania kurczaka z rosołu.

Składniki

  • kurczak z rosołu, 1 szt
  • przyprawa do kurczaka, 1 całe opakowanie
  • curry, 0,5 opakowania
  • pieprz czarny, wedle uznania
  • czosnek, 3 ząbki
  • czerwona słodka papryka w proszku, 0,25 opakowania
  • cebula, 2-3 sztuki
  • śmietana 18%, kubek 400ml
  • majonez, 0,5 małego słoika
  • margaryna lub olej do smażenia, wedle uznania
  • woda, 1 szklanka

Przygotowanie

  1. Cebule i czosnek zeszklić na margarynie lub oleju.Kurczaka z rosołu oddzielić od kości i skóry i rozdrobnić dodadć do cebuli z czosnkiem, całość przyprawić przyprawami, dokładnie wymieszać, następnie podlać wodą, zagotować i poddusić przez ok 10 min.

  2. W tym czsie śmietanę wymieszać z majonezem, a następnie wlać do duszącego się kurczaka, wymieszać dokładnie i zagotować.

  3. Świetnie smakuje z ziemniakami lub makaronem tagniatelle, jeśli ktoś woli z ryżem, to proponuję zaostrzyć smak potrawy chili i dodać odrobinę przyprawy w 5 smaków. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

paola1984 12 marca 2010
świetny pomysł, napewno sprawdzę ten przepis!
Składniki
  • kurczak z rosołu, 1 szt
  • przyprawa do kurczaka, 1 całe opakowanie
  • curry, 0,5 opakowania
  • pieprz czarny, wedle uznania
  • czosnek, 3 ząbki
  • czerwona słodka papryka w proszku, 0,25 opakowania
  • cebula, 2-3 sztuki
  • śmietana 18%, kubek 400ml
  • majonez, 0,5 małego słoika
  • margaryna lub olej do smażenia, wedle uznania
  • woda, 1 szklanka
Składniki