Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Kupujesz gotowy sos słodko-kwaśny w słoiku? Zapomnij o nim... Zapraszam :)

Składniki

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 4 plastry ananasa w puszce + sok
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)
  • Liść laurowy
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka papryka mielona
  • Szczypta chili

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy i podsmażany na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek przeciśnięty przez prasę. Podlewamy odrobiną wody i dusimy aż filet będzie prawie miękki. Paprykę i ananasa kroimy w kostkę. Dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy. Dolewamy przecier i sok z ananasa. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem. Banalnie proste ;)
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

catha 18 stycznia 2020
Wygląda pysznie:) Robię bardzo podobny sos, świetnie się sprawdza zarówno do kurczaka ale i rybka w takim sosie... Czytaj całość »
Wygląda pysznie:) Robię bardzo podobny sos, świetnie się sprawdza zarówno do kurczaka ale i rybka w takim sosie jest godna spróbowania.
Kulinarne_Kombinacje 24 stycznia 2020
Ooo, chętnie wypróbuję taką wersję z rybą:) dzięki za pomysł
Składniki
  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 4 plastry ananasa w puszce + sok
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)
  • Liść laurowy
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka papryka mielona
  • Szczypta chili
Składniki