Przygotowanie sosu: w garnku lub na patelni umieszczamy wszystkie składniki sosu, mieszamy dokładnie ze sobą i doprowadzamy do wrzenia, następnie redukujemy ogień i gotujemy około 15-20 minut
W międzyczasie na drugiej patelni, rozgrzewamy oliwę, smażymy przez 30 sekund czosnek i cebulę. Następnie dodajemy marchewkę, paprykę i grzyby shitake, smażyć 1 minutę, następnie dodać kurczaka, sos sojowy oraz 4-5 łyżek sosu słodko-kwaśnego z drugiej patelni. Smażyć, aż kurczak będzie dobry.
Dodać do kurczaka gotowy sos słodko-kwaśny oraz mąkę rozpuszczoną w wodzie. Energicznie zamieszać i potrzymać na ogniu około minutę.
Doprawić wg uznania, cukrem, sokiem z cytryny.
Podawać z ryżem.
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej