Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
tanie
Sklepowe półki uginają się od wszelkiej maści gotowych sosów do potraw. Sam kupuję je w ostateczności, uważnie sprawdzając ich skład, zdecydowanie przyjemniej jest zrobić sos samodzielnie.

Składniki

  • 500 g filetów z kurczaka, pokrojony w kostkę
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 marchewka, pokrojona w talarki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • garść grzybów shitake (opcjonalnie)
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki, rozmieszana w 4 łyżkach letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duży ananas, obrany i pokrojony w kostkę (lub ananas z puszki – 2x 400 ml) - na sos słodko-kwaśny
  • 8 łyżek octu winnego lub ryżowego - na sos słodko-kwaśny
  • 10 łyżek cukru - na sos słodko-kwaśny
  • 2 łyżki sosu rybnego - na sos słodko-kwaśny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego - na sos słodko-kwaśny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - na sos słodko-kwaśny
  • wyciśnięty sok z jednej pomarańczy - na sos słodko-kwaśny
  • sok z ananasów z puszki (jeśli nie mamy świeżego ananasa) - na sos słodko-kwaśny

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sosu: w garnku lub na patelni umieszczamy wszystkie składniki sosu, mieszamy dokładnie ze sobą i doprowadzamy do wrzenia, następnie redukujemy ogień i gotujemy około 15-20 minut

  2. W międzyczasie na drugiej patelni, rozgrzewamy oliwę, smażymy przez 30 sekund czosnek i cebulę. Następnie dodajemy marchewkę, paprykę i grzyby shitake, smażyć 1 minutę, następnie dodać kurczaka, sos sojowy oraz 4-5 łyżek sosu słodko-kwaśnego z drugiej patelni. Smażyć, aż kurczak będzie dobry.

  3. Dodać do kurczaka gotowy sos słodko-kwaśny oraz mąkę rozpuszczoną w wodzie. Energicznie zamieszać i potrzymać na ogniu około minutę.

  4. Doprawić wg uznania, cukrem, sokiem z cytryny.
    Podawać z ryżem.

Komentarze do przepisu (4)

Klitajmestra 26 października 2017
Brzmi bardzo apetycznie. A te mini kukurydze?
facetzprzepisem 27 października 2017
minikukurydze w zalewie, w słoiku, można pominąć w przepisie.
Klitajmestra 27 października 2017
Ale nie zaszkodzi dodać. Takie minikukurydze są smaczne i ładnie wyglądają.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g filetów z kurczaka, pokrojony w kostkę
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 marchewka, pokrojona w talarki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • garść grzybów shitake (opcjonalnie)
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki, rozmieszana w 4 łyżkach letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duży ananas, obrany i pokrojony w kostkę (lub ananas z puszki – 2x 400 ml) - na sos słodko-kwaśny
  • 8 łyżek octu winnego lub ryżowego - na sos słodko-kwaśny
  • 10 łyżek cukru - na sos słodko-kwaśny
  • 2 łyżki sosu rybnego - na sos słodko-kwaśny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego - na sos słodko-kwaśny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - na sos słodko-kwaśny
  • wyciśnięty sok z jednej pomarańczy - na sos słodko-kwaśny
  • sok z ananasów z puszki (jeśli nie mamy świeżego ananasa) - na sos słodko-kwaśny
Składniki