Kurczak w sosie serowo-śmietanowym

Kurczak w sosie serowo-śmietanowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ekspresowe przygotowanie, całość do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Świeża bagietka i całość zamyka się ;)

Składniki

  • 1/2 kg podudzi z kurczaka
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 100 g twarogu koziego
  • 200 g mrożonych podgrzybków
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki sosu tabasco
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy, oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Śmietanę, pokruszony ser, rozmrożone grzyby, posiekany lubczyk, słodką paprykę, tabasco, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Dodajmy pałki z kurczaka, ponownie mieszamy.
    Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 45 min. w temperaturze 180°C.
    Podajemy ze świeżym pieczywem.

Komentarze do przepisu (12)

izek 28 czerwca 2018
Palce lizać ;)
fafiatko 28 czerwca 2018
Mmm, smietana i grzybki !
bryssska 29 czerwca 2018
Pyszne mniam ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1/2 kg podudzi z kurczaka
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 100 g twarogu koziego
  • 200 g mrożonych podgrzybków
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki sosu tabasco
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Składniki