Kurczak w sosie musztardowym

Kurczak w sosie musztardowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Pomysł na szybki obiad! Soczyste filety z kurczaka zanurzone w sosie musztardowym z dużą ilością przypraw. Więcej przepisów oraz filmików krok po krokuznajdziesz na instagramie oraz na kanale YouTube @smacznie_na_talerzu . Sprawdź koniecznie!

Składniki

  • SKŁADNIKI
  • 3 filety z kurczaka (650g)
  • sól
  • Pieprz
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka spiczasta
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 4½ łyżki masła klarowanego
  • 4 cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 250ml wody
  • 150ml śmietany 30%
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek szczypioru

Przygotowanie

  1. Filety umyj, osusz ręcznikiem papierowym i usuń błonki.

  2. Przetnij wzdłuż na pół.

  3. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką czerwoną. Obtocz mięso w mące.

  4. Na patelni rozgrzej 2½ masła klarowanego, obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor. Przełóż na talerz.

  5. Na tą samą patelnię dodaj 2 łyżki masła klarowanego, rozgrzej. Dodaj posiekaną cebulkę i czosnek. Smaż chwilę. Dodaj musztardę i smaż jeszcze 1 minutę, dodaj tymianek i zioła prowansalskie. Smaż, do momentu, aż zaczną się uwalniać aromaty.

  6. Zalej wodą oraz śmietaną, gotuj do zgęstnienia na mały ogniu (ok5min).

  7. Dodaj wcześniej przygotowane mięso, posiekaną natkę pietruszki oraz szczypior. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (7)

Nevermore 06 lipca
Pyszny przepis, szybki i aromatyczny :)
Docherro 07 lipca
Świetny pomysł:)
Dziękuję bardzo!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • SKŁADNIKI
  • 3 filety z kurczaka (650g)
  • sól
  • Pieprz
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka spiczasta
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 4½ łyżki masła klarowanego
  • 4 cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 250ml wody
  • 150ml śmietany 30%
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek szczypioru
Składniki