Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przeciwieństwa się przyciągają – dlatego dzisiaj zapraszam na kurczaka w ostro-słodkim, musztardowo-miodowym sosie. Kurczak jest soczysty, mięciutki, a smaki musztardy i miodu idealnie się balansują, dając aksamitny, lekko pikantny sos z nutką słodyczy. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać w zasadzie ze wszystkim: ziemniakami, ryżem czy makaronem.
Polecam.
Odsłon: 296
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 89
Polecam.
Odsłon: 296
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 89
Składniki
Przetnij piersi kurczaka na dwie równe części.
Oprósz kurczaka solą, pieprzem i czosnkiem po obu stronach; następnie obtocz go mąką.
Dodaj do rondla oliwę i rozpuść na niej łyżkę masła. Dodaj kurczaka i smaż przez 2-3 minuty po obu stronach na średnim ogniu.
Wyjmij kurczaka z rondla, żeby przygotować sos.
Wyłącz grzanie.
Dodaj resztę masła, musztardę i miód.
Zahartuj śmietanę i dodaj ją do sosu.
Podgotuj sos, stale mieszając.
Włóż z powrotem kurczaka do sosu i duś pod przykryciem przez 10-15 minut.
Po tym czasie dodaj posiekaną pietruszkę i dopraw do smaku.
Smacznego!