Kurczak w sosie miodowo-musztardowym

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: smakowisko
Po postnej Wigilii w pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenie należy zjeść jakieś dobre mięsko. Ja proponuję kurczaka.

Składniki

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka oczyścić, oprószyć solą i pieprzem. W miseczce przygotować sos miodowo-musztardowy. Połączyć razem miód, musztardę, sok z cytryny i mieloną paprykę, energicznie wymieszać. Piersi z kurczaka zanurzyć w marynacie i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć piersi z każdej strony przez 4-5 minut, aż się zrumienią. Na patelnię wlać resztę marynaty, całość podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut. Od czasu do czasu należy zajrzeć do mięsa i przewrócić je na drugą stronę, oraz w razie potrzeby podlać odrobiną wody. W międzyczasie przygotować sałatkę. Opłukać rukolę i przełożyć do większej miski. Przygotować dressing. Połączyć ze sobą pozostałą oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, zioła do sałatek oraz sól i pieprz. Energicznie ubijać przez chwilę trzepaczką. Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki, wrzucić do miski z rukolą. Sos połączyć z sałatą chwilę przed podaniem. Sałatę wyłożyć na talerz, na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka i pomarańczy.

Składniki
Składniki