Kurczak w sosie kurkowym

Kurczak w sosie kurkowym
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Szybki kurczak w aksamitnym i aromatycznym sosie śmietanowym z kurkami.

Składniki

  • pojedyncza pierś z kurczaka )
  • 15 dag świeżych kurek
  • 200 ml śmietanki 30-36 %
  • 150 ml bulionu
  • gałązka rozmarynu (lub łyżeczka suszonego)
  • 4-5 gałązek świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego)
  • ząbek czosnku
  • szalotka
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól, pieprz
  • do podania: ryż, kasza, makaron wstążki lub ziemniaki

Przygotowanie

  1. Kurki myjemy i oczyszczamy z brudu. Najlepiej wymoczyć je przez chwilę w ciepłej wodzie z łyżeczką soli, następnie przepłukać dokładnie na sitku i odstawić, by osiąkły z wody. Większe sztuki przekrawamy wzdłuż na pół, a mniejsze pozostawiamy w całości. Szalotkę i czosnek drobno kroimy. Kurczaka kroimy w większą kostkę, oprószamy solą i pieprzem oraz dodajemy czosnek. Odstawiamy na kilka minut.

  2. Na głębszej patelni rozgrzewamy masło klarowane, a następnie wrzucamy szalotkę i kurki. Przez chwilę wszystko podsmażamy, po czym dodajemy kurczaka z czosnkiem. Smażymy wszystko razem aż kurczak się zetnie i wlewamy bulion Zmniejszamy gaz, dodajemy zioła (tymianek w całości, a z rozmarynu same listki) i przykrywamy całość na 10 minut do duszenia.

  3. Następnie do mięsa wlewamy śmietankę i doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia jeszcze przez około 10 minut.

    Danie gotowe.

Składniki
  • pojedyncza pierś z kurczaka )
  • 15 dag świeżych kurek
  • 200 ml śmietanki 30-36 %
  • 150 ml bulionu
  • gałązka rozmarynu (lub łyżeczka suszonego)
  • 4-5 gałązek świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego)
  • ząbek czosnku
  • szalotka
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól, pieprz
  • do podania: ryż, kasza, makaron wstążki lub ziemniaki
Składniki