Kurczak w sosie curry z ryżem:

Kurczak w sosie curry z ryżem:
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Kurczak z curry ma charakterystyczny smak i od czasu do czasu podaję go w takiej formie, by domownikom nie znudził się drób.

Składniki

  • 2 podwójne filety drobiowe
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa podlaska do drobiu
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 330 ml śmietany 18%
  • 1 serek topiony o smaku śmietankowym
  • 1/2 szklanki bulionu lub rosołu

Przygotowanie



  1. Filety pokroić w dowolne kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, papryką, przyprawą podlaska i curry. Dodać 2 łyżki oleju. Wymieszać i odstawić na godzinę by mięso przeszło zapachem przypraw.
    Usmażyć na klarowanym maśle. Podlać bulionem i dusić do miękkości.
    Dodać śmietanę i serek topiony oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Chwilę dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.
    Podałam z ryżem i surówką z kiszonej kapusty .

Komentarze do przepisu (5)

pelen_brzuszek 09 lutego 2019
pięknie podane :)
babcitereskiciasta 10 lutego 2019
Pyszny obiadek.:)
Docherro 10 lutego 2019
Pyszny kurczaczek:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 podwójne filety drobiowe
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa podlaska do drobiu
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 330 ml śmietany 18%
  • 1 serek topiony o smaku śmietankowym
  • 1/2 szklanki bulionu lub rosołu
Składniki