Kurczak w sosie curry

Kurczak w sosie curry
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: sereberko80
Smaczny, aromatyczny pomysł na poczciwego kurczaka :-)

Składniki

  • filet z piersi kurczaka 30 dag
  • jabłko 3/4 szt.
  • cebula 1 mniejsza
  • czosnek 1 ząbek
  • migdały w płatkach 15 g
  • rodzynki 10 g
  • mleko kokosowe 400 ml
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • sól, pieprz, curry, płatki chilli
  • ryż

Przygotowanie

  1. Mięso należy umyć i osuszyć. Pokroić pod skosem na równej wielkości plastry. Lekko rozbić, posypać solą oraz pieprzem i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem (ok. 2 minuty). Usmażone mięso przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu. Jabłko i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek drobno pokroić. Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju podsmażyć chwilę płatki migdałów. Następnie dodać rodzynki, startą cebulę i jabłko oraz czosnek. Przyprawić chili oraz przyprawą curry. Całość chwilę smażyć. Następnie wlać mleko kokosowe i dalej smażyć na wolnym ogniu, kilka minut aby smaki się połączyły.

  2. Odsączone z tłuszczu mięso należy włożyć do sosu i chwilę razem podgrzewać (ok. 2 minuty). Dodać sok z cytryny.

  3. Wymieszać. Mięso podawać z ryżem i sosem. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 28 grudnia 2017
Pycha:):)
Nevermore 28 grudnia 2017
Kurczaczek w takim anturażu zawsze jest dobry ;)
Super fajne danie i też czasem podobne robimy, pychotka :D
sereberko80 29 grudnia 2017
dziękuję :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • filet z piersi kurczaka 30 dag
  • jabłko 3/4 szt.
  • cebula 1 mniejsza
  • czosnek 1 ząbek
  • migdały w płatkach 15 g
  • rodzynki 10 g
  • mleko kokosowe 400 ml
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • sól, pieprz, curry, płatki chilli
  • ryż
Składniki