Kurczak w porach

Kurczak w porach
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pyszny, sycący i niezwykle aromatyczny. Tymianek i por to połączenie idealne.

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka- 4 szt.
  • Por- 2 szt.
  • Czosnek- 4 ząbki
  • Bulion- 2 szklanki
  • Tymianek- 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Cytryna- 1/2

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyj pod bieżącą wodą. Osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj z każdej strony przeciśniętym przez praskę czosnkiem. posyp tymiankiem (może być suszony). Kurczaka smaż na złoto z każdej strony. Gdy się zrumieni dodaj pokrojonego w plasterki pora. Wlej bulion. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.Duś pod przykryciem przez ok. 20 minut. Sos można także zabielić śmietaną.

Składniki
  • ćwiartki z kurczaka- 4 szt.
  • Por- 2 szt.
  • Czosnek- 4 ząbki
  • Bulion- 2 szklanki
  • Tymianek- 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Cytryna- 1/2
Składniki