Kurczak w pomidorach

Kurczak w pomidorach
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kate85
Nie czekaj dłużej i zobacz jak w łatwy sposób możesz przygotować w domu pyszne mięso z kurczaka w pomidorach :) Do przygotowania tej potrawy świetne będzie także mięso z indyka. Można wykorzystać filet w całości, po upieczeniu będzie pycha! Polecam przepis, korzystajcie i ulepszajcie go :) Pięknie pozdrawiam! Kasia

Składniki

  • 4 -5 porcji kurczaka (udka, skrzydełka i/ lub piersi)
  • 4 duże jędrne pmidory
  • kilka suszonych śliwek
  • gałązka pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • oliwa do smażenia
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru - startego
  • papryczka chilli - posiekana (raczej bez nasion...)
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżka miodu płynnego
  • płaska łyżeczka tymianku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól pieprz
  • 4 cebulki dymki ze szczypiorem
  • szklanka białego, wytrawnego wina

Przygotowanie

  1. Umyte, obsuszone porcje kurczaka nacieramy zmiażdżonym czosnkiem,solą oraz pieprzem i podsmażamy na oliwie, rumieniąc z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. Przekładamy na blachę do pieczenia mięsa, posypujemy roztartym w dłoniach tymiankiem, odstawiamy na chwilę.

  2. Na patelnię z rozgrzanym po smażeniu tłuszczem wrzucamy imbir oraz papryczkę, smażymy 1-2 minuty, wlewamy ocet balsamiczny - odparowujemy chwilę, intensywnie mieszając i odrywając ewentualne pozostałości kurczaka przywarłe do dna, gdy ocet odparuje wlewamy sos sojowy, miód i rozprowadzamy na patelni.
    Następnie wrzucamy cebulki dymki przekrojone wzdłuż na pół wraz ze szczypiorkiem - podsmażamy.

  3. Do sosu na patelni dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w cząstki pomidory, śliwki suszone oraz białe wino - całość gotujemy, aż płyn zredukuje się mniej więcej o połowę.

  4. Gotowym sosem polewamy obsmażone wcześniej kawałki kurczaka, obkładamy dymką oraz szczypiorkiem, wkładamy gałązkę rozmarynu, możemy wrzucić kilka przekrojonych pomidorków koktajlowych - całe naczynie szczelnie przykrywamy - dusimy w piekarniku przez około 60 minut w 170 -180 stopniach.
    Po tym czasie mięso można odkryć, ustawić np. grill z nawiewem i tak potraktować kurczaka przez kilka minut, aby skórka ponownie stała się chrupiąca.

    Mięso podajemy na drewnianej desce np. w dużej rozgrzanej patelni, udekorowane pomidorkami koktajlowymi oraz świeżym rozmarynem.
    Dzięki temu każdy wybierze dla siebie najlepszy kawałek.


    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 23 listopada 2017
Super kurczaczek, a jeszcze z takimi dodatkami, to pytań brak :))
Kate85 24 listopada 2017
Oo ja lubię tak mięsko przyrządzać, generalnie szybka robota :) podsmażyć, do piecyka i robi się samo :)
Nevermore 24 listopada 2017
No tam, robi się samo, ale już zjada się wspólnie i szybciej znika, niż się robi xD
Składniki
  • 4 -5 porcji kurczaka (udka, skrzydełka i/ lub piersi)
  • 4 duże jędrne pmidory
  • kilka suszonych śliwek
  • gałązka pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • oliwa do smażenia
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru - startego
  • papryczka chilli - posiekana (raczej bez nasion...)
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżka miodu płynnego
  • płaska łyżeczka tymianku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól pieprz
  • 4 cebulki dymki ze szczypiorem
  • szklanka białego, wytrawnego wina
Składniki