Kurczak w pomarańczach

Kurczak w pomarańczach
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: chimerax
Wietnamski przysmak

Przygotowanie

  1. Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Jedną obrać ze skórki. Skórki pomarańczowe, mięso, cukier i kilka płatków imbiru zagotować 1,5 szklaki wody. Następnie wyjąć mięso i zdjąć skórę. Drugą pomarańczę pokroić w cienkie plastry. Ważne: koniecznie ze skórką!

  2. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć mięso z wiórkami kokosowymi i startym na drobnej tarce. Dodać 1/2 pokrojonej pomarańczy i smażyć przez ok. 3 minuty.

  3. Następnie zalać wszystko słodkim rosołkiem, w którym gotował się kurczak. Dodać sos rybny, sojowy i papryczki. Dusić jeszcze przez około 10 minut. Na 3 minuty przed podanie dodać resztę pomarańczy.

  4. Podawać z ryżem i sałatką ze słodko-kwaśniej kapusty.

Komentarze do przepisu (3)

biancorossa 08 lutego 2011
mam imbir i chili, kawal kurczaka też się znajdzie,do wypróbowania:)
Annuar 08 lutego 2011
Ciekawe i oryginalne:). Mam pytania odnośnie pomarańczy: skoro z jednej pomarańczy używa się skórki, drugą... Czytaj całość »
Ciekawe i oryginalne:). Mam pytania odnośnie pomarańczy: skoro z jednej pomarańczy używa się skórki, drugą kroi się w cienkie plastry, to pozostaje nam jedna niewykorzystana obrana pomarańcza, tak? Czy te skórki pomarańczowe do zagotowania też jakoś kroisz? Czy one tylko oddają aromat, a potem je wyrzucasz z rosołku?
chimerax 08 lutego 2011
Owszem, zostaje jedna pomarańcza - na deser. Skórki nadają aromat. Po zagotowaniu rosołu wyrzucam je. Jeśli... Czytaj całość »
Owszem, zostaje jedna pomarańcza - na deser. Skórki nadają aromat. Po zagotowaniu rosołu wyrzucam je. Jeśli masz większą ilość mięsa, możesz wkroić i tę drugą pomarańczę, pamiętaj, że cząstki muszą być cienko pokrojone.
Składniki