Kurczak w paprykowym sosie

Kurczak w paprykowym sosie
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Bellapi
Pyszny i aksamitny sos z wędzoną nutą.

Składniki

  • 3 uda z kurczaka
  • 3 podudzia z kurczaka
  • 1 litr wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki słodkiej wędzonej papryki
  • pół cebuli
  • sól
  • pieprz
  • szczypta oregano

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy.
    W garnku gotujemy wodę z zielem angielskim i liściem laurowym.
    Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka.
    Przekładamy do garnka. Na tym samym oleju smażymy drobno posiekaną cebulę, którą wlewamy do całości.
    Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na średnim ogniu aż kurczak będzie miękki.
    Na patelni wlewamy niewielką ilość oleju i wsypujemy wędzoną paprykę.
    Pilnujemy aby się nie przypaliła.
    Wlewamy do całości.
    Gotujemy na średnim ogniu aż sos się zredukuje.

Komentarze do przepisu (9)

Facet_w_kuchni 11 sierpnia 2017
Hmmmm... godne zastanowienia :-)
GREGORHSPEED 11 sierpnia 2017
Chcę <3
Docherro 14 sierpnia 2017
kocham...uwielbiam...pychoty!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 uda z kurczaka
  • 3 podudzia z kurczaka
  • 1 litr wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki słodkiej wędzonej papryki
  • pół cebuli
  • sól
  • pieprz
  • szczypta oregano
Składniki