Kurczak w mleku kokosowym z selerowymi kluskami

Kurczak w mleku kokosowym z selerowymi kluskami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Dziś starałem się połączyć kilka składników orientalnych, kilka doskonale znanych w naszej kuchni, wykorzystać słodycz owocu pochodzącego z Ameryki Południowej, z warzywem "z własnego podwórka" i wzbogacić smak delikatnym mięsem z kurczaka. A wszystko na jednym talerzu! Jak to osiągnąć? Sposób jest całkiem prosty. Trzeba przyrządzić: kurczaka w mleku kokosowym z selerowymi kluskami. Pełna lista niezbędnych produktów, oraz szczegóły przyrządzenia tego dania, z mojego przepisu, znajdziecie w załączonym linku. Ja szczerze namawiam, życząc smacznego!

Składniki

  • Kluski:
  • 500 g selera korzeniowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Kurczak:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 150 g pieczarek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 marchewka
  • 1 mała puszka ananasa
  • 2 papryczki czerwone (słodkie)
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • ¼ łyżeczki cukru palmowego
  • 1 pęczek natki kolendry

Przygotowanie

  1. Seler obieramy, kroimy na kawałki, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy i mielimy na średnich oczkach. Lekko odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z mąkami (na 500 g selera-150g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej). Formujemy kluski (kształt dowolny), gotujemy w osolonym wrzątku 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię.







    Na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy filety z kurczaka pokrojonego w kostkę, oczyszczone i pokrojone pieczarki, dodajemy sos sojowy. Dusimy przez 5 minut.

    Do mięsa dodajemy ananasa wraz z zalewą, marchewkę startą na wiórki, papryczki pokrojone w krążki, zalewamy mlekiem kokosowym dusimy przez 5 minut. Pod koniec dodajemy sos ostrygowy i odrobinę cukru palmowego.

    Podajemy z kluskami i posiekaną natką kolendry.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 14 marca
Wspaniałe danie!
A te selerowe kluseczki są boskie! <3
Muszę zrobić, bo narobiłeś mi smaku :D
Pani_Domu 16 marca
Selerowe kluski? Pierwsze słyszę, muszę koniecznie spróbować!
Składniki
  • Kluski:
  • 500 g selera korzeniowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Kurczak:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 150 g pieczarek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 marchewka
  • 1 mała puszka ananasa
  • 2 papryczki czerwone (słodkie)
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • ¼ łyżeczki cukru palmowego
  • 1 pęczek natki kolendry
Składniki